„Alexander & I“ peab 245 päeva jooksul projekteerima, tootma ja ehitama koostöös Eesti elementmajade tootja KMT Prefab OÜ-ga kolm peremaja ning pommivarjendi. Lisaks tuleb rajada majadele sisseehitatav mööbel, köök, kommunikatsioonid, haljastus ja mänguala lastele.

Välisminister Margus Tsahkna ütles projekti avaüritusel, et Eesti peab Ukrainat toetama nii palju kui võimalik, et sõda Venemaa vastu võita. „Eesti on toetanud ja toetab Ukrainat edasi nii sõjaliselt kui Venemaa hävingu tulemusi üles ehitades. Me alustasime oma projektidega juba sõja alguses ja täna allkirjastatud peremajade projekt on järjekordne näide, et me oleme Ukrainaga koos. Eesti tegevuse vastu on suur huvi rahvusvahelisel tasemel ning siin oleme me eeskujuks,“ ütles Tsahkna.

Perekodud peaksid valmima detsembris

Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuse tegevjuht Klen Jäärats sõnas, et perekodude projekt on järjekordne hea näide, kuidas nii Eesti kui ka Ukraina avalik ja erasektor arhitektuuri-, ehituse- ja sotsiaalvaldkondades koos töötavad. „Loodan, et uute perekodude valmimisega detsembris saame anda oma tagasihoidliku panuse sellesse, et hoida inimeste lootust elus. Samuti loodame turgutada euroopalikke reforme Ukrainas nende sotsiaalsüsteemi desovietiseerimisel sarnaselt Eestiga,“ ütles Jäärats.

Ukraina perekodude elemente tootev KMT Prefab OÜ juhatuse liige Martin Talts sõnas, et nende jaoks on oluline olla osaline Ukraina aitamisel. „Perekodude projektil on veel eriline väärtus sotsiaalses mõttes, sest see loob kaasaegsed elamistingimused neile Ukraina lastele, kes seda kõige enam vajavad,“ ütles Talts.

Rahastus tuleb välisministeeriumist

Peremajade ehitus on kolmas suuremahuline Eesti arengukoostöö projekt Ukraina ülesehituse toetamiseks. Peale perekodude ehitamise pakub Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus (ESTDEV) koolitust ka sõjas orvuks jäänud lapsi adopteerinud perevanematele ning Žõtomõri oblasti sotisaalhoolekande spetsialistidele. Projekti toetab ka Ukraina presidendi abikaasa Olena Zelenska Fond, kes on nõustanud kinnistute valikut Žõtomõri oblastis ning abistanud majadesse elama asuvate perede valikul. Perekodude ehitust rahastab välisministeerium ja viib ellu ESTDEV.

Perekodude arhitektuuriline lahenduseks korraldas ESTDEV koos kultuuriministeeriumi ja Eesti Arhitektide Liiduga arhitektuurikonkursi, mille võitis arhitektuuribüroo DAGOpen. Eesti tüüpprojektiga 212-ruutmeetrises majas on 7 magamistuba ja 4 vannituba.

Praegu on Ukrainas üle 1300 perekodu, kus igaühes elab 5–10 orbu. Sõja tõttu on vähemalt 80 perekodu hävinud. Kuigi pered on kolinud Ukraina turvalisematesse piirkondadesse, elavad nad kindla elukohata. Olena Zelenska Fondi hinnangul on 40 asenduspere vajadus uue elamispinna järele eriti kriitiline.